På Julevisit i Potteriet

På Kollerødvej i Allerød ligger et lille orange hus. “Potteriet” står der med fine bogstaver på facaden. I huset finder du et ganske særligt univers skabt af Rikke Fjalland. Du vil finde et lille pottemageri og en butik med mange fine keramiske fristelser og fine nipsgenstande. Får du lov at gå gennem bagdøren i butikken kommer du til Rikke’s private gemakker. Et finurligt hjem med skæve vinkler, hyggekroge og uden en eneste standardløsning. Får man lov at kigge ind i Rikkes garderobe, vil du opdage, at her bor en rigtig McVERDI-kvinde!

En dag i slutningen af november tog et lille McVERDI-team afsted for at besøge Potte-Rikke og hendes datter, Juliane, i Rikke’s hjem og skabe et lille portræt af de to McVERDI-kvinder. Vi drømte om at komme i ægte julestemning – og det ønske fik vi hurtigt opfyldt. Allerede foran huset blev vi mødt af juleatmosfære – Røde æbler hang i yndige røde snorer, julelys pyntede grantræerne og en smuk rød krans hang på den store grønne hoveddør.
Banke banke på… og ud kom Rikke og tog imod os med smil og knus.

Men hvem er hende Potte-Rikke tænker i måske?

Om sig selv siger hun;
“Jeg hedder Rikke Fjalland og er pottemager. At være pottemager er det samme som keramiker, men jeg synes at pottemager lyder mere hyggeligt og venligt – og sådan er jeg.”

Og netop sådan ser vi også Rikke – Hyggelig, venlig og helt igennem varm og skøn!

Julehygge med flere generationer

Rikkes Potteri ligger i Rikkes eget hus – Arbejde og hjem under samme tag. Vi blev i første omgang budt indenfor i hendes lille hjem bagved butikken. Her var det som at træde ind i julemandens værksted – Et hjem fyldt med detaljer og personlighed. Vitrineskabe fra gulv til loft. Tapeter og mønstrer. Kurve og nips. En vindeltrappe midt i køkkenet til den hyggelige førstesal. Ild i pejsen. Hvor end blikket faldt, blev øjet mødt af nye finurligheder. Oveni dette var hele huset pyntet op til jul med den fineste samling julekugler, antikviteter, nisser, gran og levende lys.
I køkkenet var der sat vand over til kaffe, der blev serveret i Rikkes fine kopper og vi startede dagen rundt om bordet i havestuen sammen med 3 generationer af Fjalland kvinder. Rikke, Juliane og julianes lille, Solvej.

To kjoleglade kvinder

Stemningen er altid høj, når man er i selskab med de to Fjalland kvinder. Der bliver grint, joket og smådrillet. Man er ikke i tvivl om, at det er mor og datter. Juliane og Rikke deler også kærlighed til mange af de samme ting. Kreative projekter, mønstre, indretning — og ja, så har de begge to en stor forkærlighed for McVERDI kjoler. Rikke har gennem mange år været en ægte McVERDI fan og Juliane har tidligere stået i vores forretning på Østebro og er mindst ligeså glad for kollektionen. Flæsekjolen er eksempelvis et hit hos dem begge!

Julebag og varm te på kanden

Julekage opskrift – Ingefær kager

Mens den lille Solvej sov sin middagslur gik Rikke og Juliane igang med at bage julesmåkager – Ingefær småkager. En opskrift fra et Femina blad tilbage fra 70’erne, fortæller Rikke. Se opskriften lige her;

Rikkes ingefærkager

Opskriften giver 4 ruller bagedej, som skæres i skiver.

200 gr smør
250 gr mel
250 gr sukker
2 spsk sirup
1 æggeblomme
2 spsk stødt ingefær
2 tsk natron

Hak smørret ud i melet og tilsæt resten af ingredienserne. Jeg laver dejen i foodprocesser.
Rul til stænger og sæt på køl til du har lyst til at bage
Bages ved 200 grader i ca 8-10 min, til kagerne er gyldne og sprøde.

Potteriet og Rikke i sit værksted

Om man kan sige det overhoved er opdelt, Rikkes personlige gemakker og hendes lille butik er spørgsmålet. Fra hendes køkken går en lille dør direkte ud i butikken, hvor hun også har sit værksted. En overgang som næsten ikke bemærkes. Hyggen, personligheden og finurligheden er taget med ind i den lille butik, som i disse dage også emmer af julehygge. I butikken sælges Rikkes egne unikating, sjove ting fra loppemarkeder i sverige og flere produkter fra andre små niche virksomheder.

I butikken har Rikke også sit værksted og man kan derfor være heldig at se hende i aktion når man kommer forbi butikken. Her kan man finde hende siddende ved sin drejebænk eller i fuld gang med modellere de sødeste små juletræer, trivelige tanter og meget mere.

Rikke er selvlært og er inspireret af Ingeborg Westenholz, som hun arbejdede hos som helt ung. Her fandt Rikke den stil som blev hendes egen – Brugsting der er moderne og gammeldags på samme tid.

Om sit arbejde med leret fortæller hun;
“Jeg laver brugsting i stentøj. Det er ler, der er brændt ved så høj en temperatur (1260°), at det ikke suger vand og derfor er frostsikker.
Jeg hånddrejer krus, tallerkener, tepotter, kander, laver skilte og krus med navn på med mere. Når jeg dekorerer, er det ofte med blomster, striber, dutter og prikker. Min keramik minder mange om gammeldags lertøj. Det tager jeg som et kompliment, for jeg har stor respekt for fortidens håndværk.”

De to søde kvinder i julekjoler

Juliane og Rikke blev selvfølgelig også fotograferet i de dejligste Julekjoler. Nedenfor ses Juliane i den røde Juliane kjole i fløjl<3

Unika – Rulamsskind-Vest

Den smukke rulamsskind-vest laves på bestilling. Kontakt butikken eller webshoppen for yderligere information og bestilling.

Unika – September20 Kjole

Smuk September20 kjole i juleprint med fugle og blomster – Denne kjole laves på bestilling. Kontakt butikken eller webshoppen for yderligere information og bestilling.

Tak fordi vi måtte komme på besøg

Efter hyggelig dag i Potteriet med Rikke, Juliane og Solvej tog vi igen hjem til McVERDI i Ålsgårde, fyldt op med energi og julestemning.
Vi takker for en fantastisk dag i det lille orange hus i Allerød som emmer af sjæl, latter og personlighed:)


Indkøbskurv